Vianočná elektroinštalácia – predovšetkým bezpečne

Je to tu. Každoročný vianočný zhon vás dozaista ani tento rok neminul. Beháte, hľadáte darčeky, a do toho ešte ďalšia dôležitá záležitosť – výzdoba. Hodláte si podľa vzoru tých najšikovnejších domácich kutilov z amerických vianočných filmov vysvietiť nielen stromček, alebo i celú fasádu domu aj s okolitou zeleňou? Tu je pár rád, ako na to bezpečne.

Nie sú svetielka ako svetielka

Ani v hektickom vianočnom čase by ste nemali zabudnúť na svetielka do výzdoby. Veď ako sa hovorí, svetielok nie je nikdy dosť. Buď vytiahnite staré, ak sa za ten rok záhadne nevypálili a, samozrejme, ak ich dokážete rozmotať. Alebo, po zistení skutkového stavu ohľadom technickej kondície svetielok, kúpite radšej nové. Zvoliť lacnejšie alebo siahnete po drahších, certifikovaných? Nuž, ak ste ešte nevyčerpali celú rezervu na darčeky, vyberte si radšej variant dva, teda kvalitné, certifikované LED svetielka. Sklamanie z krátkej životnosti alebo nebodaj šok z požiaru si predsa na Vianoce nikto neželá.

Vyzdobte si stromček, nie predlžovačku

Pri samotnom zaobstarávaní ozdobných svetielok by ste nemali zabúdať i na to, akým spôsobom ich pri väčšom množstve budete zapájať do zásuviek. „Národným športom“ je zapájanie množstva svetelných okruhov do jedného predlžovacieho kábla. Ani v tomto prípade to však nie je správne. Pokiaľ si sviatky nechcete pokaziť neustálym kmitaním k ističom, radšej kúpte dlhšiu svetelnú reťaz ako tri krátke.

Pozor na vaše ratolesti!

Každý sa teší na sviatky radosti a pokoja, no deti ešte o kúsok viac. Tie si ich vychutnávajú plnými dúškami. A to niekedy doslovne. Najmä pre tých menších sú krásne, ligotavé, vysvietené vianočné stromčeky obrovským lákadlom, a keďže v tomto veku sa riadia pravidlom „ani jeden šuplík nezostane plný“, prípadne „pozerám ústami“, i tu je žiaduce zaradiť maximálne možné bezpečnostné opatrenia. Významnými zdrojmi nebezpečia sú najmä ľahko dostupné živé časti, káble a niekedy i vysoká teplota elektrických svetielok. Obdobné ohrozenia platia aj pri domácich miláčikoch.

A rada na záver – pri odchode z domu vždy vypnite, resp. vytiahnite zo zásuvky všetky elektrické svetielka. Naozaj, vždy!

Zapamätajte si:

  • Kupujte kvalitné, certifikované LED svetelné reťaze.
  • Zapájanie väčšieho množstva svetelných okruhov do jednej predlžovačky nie je vhodné.
  • Pri malých deťoch a domácich miláčikoch je nutné bezpečnostné zaistenie vianočnej výzdoby.

Milí čitatelia, ako dbáte na bezpečnosť seba a vašej rodiny počas Vianoc? Vyťahujete vianočné svetielka, ak v domácnosti nie ste prítomní? Alebo sa necháte unášať atmosférou? Dajte nám vedieť vaše tipy, ako počas najobľúbenejších sviatkov v roku zostať v pohode a bezpečí.

Želáme vám šťastné a bezpečné!

3 KOMENTÁRE

    • Dobrý deň, pán Dalibor,

      Ďakujeme za váš názor. Budeme radi, ak nám napíšete, aké tipy a triky by vám pomohli viac a my ich radi spracujeme do ďalšieho článku, aby sme tak naplnili vaše očakávania.
      S pozdravom redakcia magazínu Electrend

Komentovať

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Najčítanejšie články

Pripojte sa k prúdu portálu Electrend

Pre odberateľov nášho newslettera pravidelne pripravujeme súbor praktických rád, návodov a noviniek zo sveta domových elektroinštalácií, smart bývania a bezpečnosti.